2023. április 21., péntek

Krystal Marquis: Davenport család- Bátraké a szerencse - Könyvajánló

 Sziasztok! Ma egy igazán különleges könyvet mutatnék be nektek, ami már kívülről csodás és a kiadó ezzel az élfestéssel abszolút megkoronázta ezt a csodás történetet. Tudom, hogy a külső nem minden, de egyszerűen jó ránézni erre a könyvre. Nagyon köszönöm a Menő könyvek kiadónak, hogy megtisztelt a recenziós példánnyal. 


Mielőtt belemennék a szereplők és a cselekmény véleményezésébe, azelőtt beszéljünk pár szót a történelmi háttérről. 

Az 1900-as évek elején járunk, Chicagoban. A történetet C.R. Patterson & Sons kocsigyártó vállalat története illette, amelyet Charles Richard Peterson alapított, aki rabszolgaságban született az 1800-as években első felében. Először partnere is volt, de az évek során elegendő pénzt gyűjtött össze, hogy kivásárolja az üzletből. Először lovaskocsit és fogatot gyártott, majd átállt automobilokra. A Davenport családban is hasonló sorsokról ovashatunk, a rabszolgaságból elit közé emelkedett család is kocsikat gyárt és a fiú, John szeretné az autómobilok felé helyezni a hangsúlyt. A polgárháború után Chicago vált az afroamerikai kultúra és az üzleti élet központjává, ezért is helyezte az írónő ide a történetet. Az afároamerikaiak helyzete szerintem senkinek sem ismeretlen, sajnos még 2023-ban is a rasszizmus áldozatai, ami szerintem egyenesen felháborító és sosem értettem, hogy miért ítélnek el valakit a bőrszíne alapján. 

A csodás Egyesült Államokban a visszafogásukra törvényeket is hoztak, ezek voltak az ún. szegregációs törvények vagy Jim Crow törvények, melynek alapja a faji diszkrimináció volt

Wikipédia barátunk leírása ezekről: "A Jim Crow-törvények államilag és helyileg létrehozott és érvényben lévő törvények voltak, amelyek az Egyesült Államok déli részében a faji szegregáció alapjaiként szolgáltak. A déli területen kívül is létezett szegregáció, de a 19. század vége felé elkezdték a diszkrimináció betiltását közterületeken és a szavazófülkékben. A 19. század végén és a 20. század elején jöttek létre ezek a déli törvények, a fehér Demokraták által irányított állami törvényhozások által, azzal a céllal, hogy a rekonstrukció idején meggazdagodott és sikereket elérő afroamerikaiakat visszaszorítsák és megfosszák jogaiktól. 1965-ig voltak életben."


Olivia, Helen, Ruby és Amy-Rose szemén át tekinthetünk bele a chicago-i elit világába, mind a 4 szemszög egy társadalmi problémára vagy felelősségvállalásra hívja fel a figyelmet. 

Olivia az idősebb Davenport lány házasodni készül, férjet keres magának, úgy tűnik már meg is van a tökéletes jelölt Mr.Lawrence személyében, ám Mr. DeWight titkos üléseire betérve egy másik világ tárul a szemei elé és miközben beleássa magát a nem olyan szerencsés helyzetben lévő feketebőrűek problémáiba Mr. DeWighthoz is egyre szorosabb szálak kezdik fűzni. Olivia azt hitte elég a társadalmi szerepvállalásra, de az ülést látogatók helyzete bebizonyítja, hogy sokkal többre van szükség és a regény során végig követhetjük, ahogy igazi társadalmi aktivistává válik. 


Húga, Helen az automobilok, bütykölés megszállottja, imád ilyen könyvekbe belemerülni, szerelni, javítani és összekoszolni a ruháját. Nyilván ezt a műhelyben dolgozó férfiak nem nézik túl jó szemmel, talán még ma sem néznék sajnos. Bevallom Helen volt az egyik ok, amiért szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, engem is Helénnek hívnak és én is imádok mindent, ami autó, sebesség, aki ismer tudja, hogy élek-halok a forma 1-ért is, úgyhogy nem hagyhattam ki ezt a könyvet. 


A Davenport család közeli barátja Ruby és családja. Ruby apjának célja, hogy polgármesterré váljon és ezért nem fél a lányát is felhasználni, akit megbíztak, hogy gazdag férjet keressen magának, hiszen a családnak fogytán a pénze. John Davenport a kiszemelt, hiszen abban bíznak, hogy több szavazathoz juthatnak. John féltékennyé tételéhez használja ki Mr. Barton iránta érzett vonzalmát. Rubynak a történet során fel kell mérnie, hogy inkább a családja által ráerőltetett döntésnek tesz eleget vagy a saját kezébe veszi a gyeplőt és inkább a szívére hallgat.


A 4. lányunk Amy-Rose a Davenport család szobalánya, akinek nagyratörő tervei vannak és folyamatosan ezért dolgozik, ezért tesz félre. Egy kifejezetten fekete nők hajára specializálódott szalont szeretne nyitni, hiszen az ő hajuk speciális ápolást igényel. Amy-Rosenak odaígértek egy szalont, így minden pénzét szorgosan beteszi a bankba, míg egy nap hatalmas csalódás éri a látogatása során és úgy érzi, hogy minden munkája hiába volt. Eközben egy váratlan emberhez is közelebb kerül, akiben szintén csalódnia kell. 


Mind a 4 lány elképesztően érdekes és színes karakter, bátrak, szorgalmasak és néha esetlenek. Mindegyiküknek van célja, amiért dolgoznak és nehéz döntéseket kell meghozniuk az út során. Meg kellett küzdeniük a családi és társadalmi elvárásokkal és saját magukkal is. A szerelmi életük is tartogat váratlan csavarokat, az írónő szépen megkavarta a szálakat. 


A végén, amikor azt hittem volna, hogy lecsillapodtak a kedélyek és minden happy lesz, akkor jöttek a váratlan dolgok minden lány életében és csak kapkodtam a fejem, úgyhogy nagy izgalommal várom, hogy a következő részben az írónő hogyan szövi tovább a lányok történetét. 


Szerintem egy nagyon izgalmas és a több szemszögnek hála pörgős olvasmányt kaptunk, amelyben a romantika mellett nagyon sok komoly témát is érintett az írónő. Tényleg van egy Bridgertonos vibeja, a könyveket nem olvastam, csak a sorozatot láttam, de én ezt a történetet jobban szerettem, hiszen az eliten túlmutat és mások életébe is betekinthetünk.          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése