2023. április 24., hétfő

Bagó Tünder: Ella háborúja - Könyvajánló

Sziasztok! A mai bejegyzéssel kicsit visszaugrunk az időben, méghozzá 1944-be Németországba, hogy megismerjük Ella történetét. Nagyon köszönöm a 21.Század kiadónak, hogy a mai megjelenés előtt olvashattam a könyvet!:)


Amikor először elolvastam a fülszöveget rögtön felkeltette az érdeklődésem a restaurátor Ella és az orvos Lukas története. A fiatal házasok Singenbe költöznek, hogy Lukas betölthesse a kórházigazgató pozíciót. Ellának a háború nyomorúságai mellett azzal is meg kell küzdenie, hogy elvesztette a munkáját, nem találja a helyét, nem tud mit kezdeni magával és a túlcsorduló negatív érzelmeivel.A villából, ahol laknak remek kilátás nyílik a Hohentwiel várromra, ahonnan Ella legnagyobb meglepetésére egyik este fény szűrődik ki. Rögtön nyomába is ered ennek a dolognak és találkozik Stein atyával. Ez indítja el a cselekmények lavináját és egyre több kételyt helyez Ella fejébe.

Lukas a kórházat választotta a frontvonal helyett, de ehhez a saját elveit is el kellett árulnia, ezt tetézi azzal, hogy Ellának jóval később árulja el, amit a nő teljesen jogosan hatalmas árulásként él meg, hiszen nem így ismerte férjét és ilyen dolgokban házastársként kellene eljárniuk. Ez éket vet a kapcsolatukba és Ella egyre inkább megkérdőjelezi férje tetteit.

Mindeközben Ellának el kell kezdenie a kórházban dolgozni, hiszen senkinek nem ismeretlen a 2.világháborús Németország történelme és az, hogy az, aki nem tett hozzá semmit a birodalomhoz, az nem számíthatott túl sok jóra. Ellát nagyon megviseli, amit lát és elzárkózik tőle, inkább beoson a raktárba, ahol könyveket olvas.
Hiányzik neki a saját hivatása, a művészet, hiszen úgy vélte, hogy a háború kellős közepén senkinek nem kell a művészet. Később rá kellett jönnie, hogy ez remek figyelemelterelés és a művészetnek mindig lesz létjogosultsága. Azért is, mert ezen keresztül meg tudjuk őrizni a múlt eseményeit a jövő számára és reménykedhetünk, hogy egyszer eljut oda a történelem, hogy tanul belőle és nem ismétli.

“A nagyapám úgy tartotta, hogy a történelmet nem elég tanulni, ismerni is kell, időnként fel kell idézni, úgy, ahogy egy rég nem látott távoli rokon arcát. Nehogy elmenjünk mellette az utcán, mert akkor megsértődik, és ki tudja, hol tesz keresztbe nekünk a családban.”

(A szomszédban zajló események alapján bebizonyosodott, hogy sajnos ez a reményteli gondolat továbbra is csak a jövőben van és még mindig nem jutottunk el oda, hogy az erőszak az erőszakot szül és sosem megoldás. )

“Háborúban élni és harcolni a világon a legnehezebb feladat. Úgy kell küzdenünk egy szörnyű világ ellen, hogy mi magunk ne váljunk szörnyeteggé.”

Ella Stein atya után megismerkedik Felix Wrinklerrel is, aki nem várt fordulatot hoz az életébe. Spoilerek nélkül nehéz erről írni, de igyekszem azért. Felix esténként meglátogatja, beszélgetnek, táncolnak és ezáltal Ella el tud feledkezni a háborúról, Lukas tettéről és szabadnak érezheti magát. A férfi olyan lehetőséget kínál neki, amit úgy érzi nem utasíthat vissza, belegondolva vajon melyikünk tenne úgy ilyen helyzetben? Felix megszemélyesítette Ella számára a kiutat, a megváltást és a szabadságot a háború közepén. Belengte a regényt a várakozás, izgalom, hogy vajon Ella hogy dönt és sikerrel jár-e.

A regényt különlegessé teszi, hogy az 1944-es háborús események mellett megjelenik egy másik cselekményszál is. 1994-be repülünk, Mark nagyapja utolsó kívánságát teljesítve Németországba utazik, hogy meglátogassa azt a várost, amire a nagyapja is dobott bombát karácsony napján és ezt a tettet sosem tudta megbocsátani magának. Mark a 80 éves Ellával is beszél és meghallgatja az ő szemszögéből az eseményeket és betekinthetünk abba, hogy a háború utáni évek hogyan teltek.

Nagyon olvasmányos regény, folyamatosan csak olvastam volna, ha tehettem volna. Ella története rabul ejtett, ugyan a háborúról szól, de sokkal inkább volt Ella és Lukas lelki vívódása egymással és önmagukkal. Én nagyon szerettem, olvassátok és szeressétek ti is.

A csodás borító mellett nem mehetek el szó nélkül, nagyon letisztult, elegáns és annyira jó ránézni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése