2024. július 28., vasárnap

Stacey Halls: Az Uránia-ház - Könyvajánló és nyereményjáték

A  Stacey Halls rajongók legnagyobb örömére, a 21. Század Kiadónak hála, az írónőnek egy újabb regénye jelent meg magyarul. Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nők számára. Stacey Halls írásának középpontjában tehát az Uránia-ház áll, mely menedéket kínál a kitaszítottaknak. Egy ház, mely magában hordozza az újrakezdés lehetőségét. Tartsatok velünk, merüljünk el az írónő negyedik magyarul megjelent regényében, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Fülszöveg:

A ​szabadságnak ára van.

London, 1847. Alig pár mérföldnyire a várostól, csendes vidéki környezetben készülődés zajlik egy csapat fiatal nő fogadására. Szigorúan titkos, hogy pontosan hol van ez a ház, és a beköltözők nem ismerik egymást. Egy valami azonban közös bennük: mindannyian bukott nők.

Az Uránia-ház menedéket kínál prostituáltaknak, piti tolvajoknak, kitaszítottaknak – az újrakezdés lehetőségét. De vajon tudnak-e élni a lakók ezzel a lehetőséggel?

Angela Burdett-Coutts, a milliomosnő az Uránia-ház egyik mecénása. Légvonalban nem is olyan messze, Piccadilly környéki otthonában tartózkodik, amikor döbbenetes felfedezést tesz. A férfit, aki tíz évvel ezelőtt zaklatta, szabadlábra helyezték. Angela tudja, csak idő kérdése, hogy a rémálom újrakezdődjön.

E nagyon különböző háttérből érkező lányok, asszonyok sorsa egy ponton összekapcsolódik, hogy kiderüljön: a szabadságnak mindig ára van.

Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nőknek. E könyv lapjain a ház története elevenedik meg.


 Ez volt az első Stacey Halls könyvem, de tuti nem az utolsó. Nem mondom, hogy kedvenc lett, de jó élmény volt és a többi értékelés illetve Anikó véleménye alapján a többi könyve még jobb.

Az írónő könyveivel már találkoztam, hiszen csodálatosak a borítók és egyből odavonza az ember szemét. Az előző PesText fesztiválon részt vettem a beszélgetésen és nagyon szimpatikus volt az írónő, emiatt meg is vettem a Familiárisokat, hogy alá tudjam íratni. Alapvetően nem az én zsánerem, amiben ír, de nem árt néha kimozdulni olvasás terén is a komfortzónából, úgyhogy abszolút nem bánom, hogy elolvastam Az Uránia-házat.

Már amikor elolvastam a fülszöveget és megláttam ezt a csodaszép borítót egyből felkeltette az érdeklődésem ez a ház, ahova olyan nők mehetnek, akik új esélyt kaphatnak. Plusz nagyon örültem, hogy végül nem az elsőnek tervezett zöld borító lett. De térjünk vissza a történetre. Az elején kicsit nehéz volt belerázódnom, elég sok karakter van és nem mindig tudtam követni, hogy ki miért mit csinál, ez nyilván javult ahogy haladtam, de még a végén is volt bennem azért kérdőjel.

Az Uránia ház, ahogy a fülszöveg is írja olyan nőknek kínál menedéket és lehetőséget az újrakezdésre, akik nem épp a társadalmi normáknak megfelelő életet éltek, sokszor azért mert a szükség így hozta. Az Uránia házban mindenki megtanulja hogyan kell háztartást vezetni, az ehhez kapcsolódó alapfeladatokat, hogy mondjuk egy férj oldalán újrakezdjék az életüket. Egy szabály van: a múltról nem lehet beszélni. A ház egyik nagy támogatója Angela, akit 10 éve kísért Richard Dunn, akit szabadlábra helyeztek. A házban ahogy már említettem sok karakter megjelenik, mindegyikük más helyzetből került ide, sajnos néhányuknak elég tragikus sorsa van. Sajnáltam ezeket a lányokat, hogy így alakult a sorsuk és izgalmas volt olvasni, hogy időközben kit merre sodor a sors és mi történik velük, főleg Josephinenel és Marthaval. Marthanak bőven jutott szerepe, sőt még Angela történetszálával is összefonódott a története. Mindegyik lány jövője érdekelt, de igazán egyikőjük sem lopta be magát a szívembe, valószínűleg azért, mert végülis keveset tudunk meg a sok-sok lányról. 

Angela kapcsán várható volt, hogy lesz abból a szálból is valami és az utolsó kb. 100 oldalon elérkeztünk ehhez a részhez, ami szerintem nagyon izgalmasra sikerült, itt már tényleg nehéz volt letenni a könyvet. Egészen addig azért kicsit kapkodtam a fejem, hogy mi történik és nem szippantott be 100%-osan, de az utolsó harmada felhúzta, úgyhogy végülis elégedetten csukhattam be a könyvet. Nem volt ez abszolút egy rossz könyv, aki szereti a sok szereplőt felvonultató női sorsokkal foglalkozó könyveket, akkor Stacey Halls könyveit semmiképp ne hagyjátok ki!



Nyereményjáték:

Az Uránia-ház megnyitása Dickens nevéhez fűződik, így a játékunk is hozzá kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A kérdés: 
Charles Dickens 1836. április 2-án nősült meg. Hogy hívják a feleségét?


a Rafflecopter giveaway

Állomások: 


07.25.: Csak olvass!

07.28.: This is my (book) universe.

07.31.: Szembetűnő

08.01.: Readinspo

08.03.: Utószó

08.06.: Könyv és más

08.09.: Olvasónapló

08.12.: Zakkant olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése