2023. október 25., szerda

Finy Petra : Almás pite - Könyvajánló

 Sziasztok! Ma a megszokottól eltérően egy mesekönyvet hoztam nektek, méghozzá Finy Petra újdonságát, az Almás pitét. 


Fülszöveg: 

Mesék ​családi ünnepekről és együttlétekről

Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel.

Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni.

Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van.


Az Almás pite igazi csemege mindenki számára, aki kezébe veszi, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Én 24 évesen is nagyon szeretek meséket olvasni, szerintem a felnőttek számára is sok értékes gondolatot tartalmaznak. Különösen szeretem újra elolvasni a régi kedvenceimet, mert így felnőtt fejjel teljes más megközelítéssel tudom olvasni őket és más megvilágításba kerülnek. Amíg gyerekként sokkal inkább a történet kötött le, mostmár inkább a sorok mögötti mondanivaló és tanulság az ami megfog. 

Az Almás pite, ahogy a fülszöveg is írja, különböző családi ünnepeket mutat be, az egyes ünnepekhez szép/ tanulságos gondolatokat társítva.  Az egyes ünnepeket a Virág családdal tölthetjük el közösen, akiknek abszolút nem unalmasak a napjaik, mindig történik valami, elég csak a piknikre gondolni.:) Minden családtagnak jut valami kaland. A legfontosabb pedig az a szeretet, ami mindig összeköti őket, történjen akármi. 

Az egyes mesék felhívják a figyelmet az együtt töltött minőségi idő fontosságára és többek között arra is, hogy sosem késő valóra váltani az álmainkat és megvalósítani a céljainkat, elég a nagyira és a tengerre gondolni. A mai rohanó világban sokszor nehéz megtalálni az időt, hogy tényleg úgy tudjunk figyelni a másikra és beszélgessünk, hogy közben nem a telefonunkat nyomkodjuk. Bevallom ebben néha én is bűnös vagyok, de igyekszem félretenni ilyenkor és csak a másikra figyelni. 

Mese lévén nagyon könnyed és olvasmányos a stílusa, kisebbek számára is abszolút érthető és olvasható, nagyobbak számára meg pláne.:) Az illusztrációk pedig csodaszépek lettek. 

Kívül-belül egy gyönyörű és igényes kötetet kaptunk, úgyhogy ha a közelgő ünnepekre ajándékot kerestek akkor szerintem ez tökéletes választás lehet!:) 


Köszönöm szépen a recenziós példányt a 21. század kiadónak és Finy Petrának! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése