2023. szeptember 26., kedd

Elisa Sussman: Mókás, hogy kérdezed - Könyvajánló

Sziasztok! Ma a Mókás, hogy kérdezedről hoztam el a véleményem. 

Köszönöm a recenziós példányt a Kossuth kiadónak! 



Fülszöveg:

Lángra ​lobbanhat-e az alvó parázs…?

Akkor:

Chani Horowitz, a huszonéves írópalánta élete valahogy megrekedt. Miközben volt évfolyamtársai a „művészképzőről” színvonalas könyvekkel foglalkozhatnak, neki csupán amolyan felszínes feladatok jutnak. Ám egyszer csak megbízzák azzal, hogy készítsen portrét Gabe Parkerről, a filmsztárról, aki nem más, mint az ő egyes számú imádottja a hírességek közül, egyben a legújabb James Bond alakítója.

Chaninek nincs is más vágya, mint megőrizni a hidegvérét, és jól megoldani a feladatot. Ám ami közte és Gabe között történik, az nem várt módon és alaposan felforgatja az életét: az interjú egy szédületes hétvégébe torkollik, ami lázba hozza a bulvárlapokat, és Chani sokkal közelebb kerül Gabe-hez, mint ahogy azt eredetileg tervezte…

Most:

Tíz évvel később, egy brutális válás és jókora adag terápia után Chani ismét Los Angelesben jár, most már sikeres íróként, aki a megvalósult álmait éli. Ám hiába reklámozhatja legújabb esszégyűjteményét vagy online kiadványait, valahogy mindig szóba jön az a bizonyos portré, és felmerül Gabe neve. Ezért aztán Chani PR-csapata felveti, mi lenne, ha újból találkoznának? Chani először nemet akar mondani, szeretne úgy tenni, mintha már rég elfelejtette volna az együtt töltött időt. De az igazság az, hogy valójában nagyon is tudni szeretné, hogy az a bizonyos hétvége vajon ugyanolyan felejthetetlen volt-e Gabe-nek, mint neki… Úgyhogy beleegyezik.

Rendeld meg ITT.


Nagyon vártam a fülszöveg alapján a könyvet, de sajnos csalódnom kellett. Nem szippantott be annyira,mint szerettem volna, így lassabban haladtam vele, pedig érdekelt a történet. A borító viszont 10/10, imádom.


De maradjunk a történetnél: Chani, fiatal írópalánta élete lehetőségét megkapta, amikor felkérték, hogy készítsen portrét a legújabb Bond film főszereplőjével, Gabe Parkerrel. A férfival eltöltött 3 nap nem csak a portré szempontjából meghatározó, hanem igazából mindkettejük életében, bár a hétvége után 10 évig semmi kontakt nincs a felek között. 

10 év alatt mindkettejük élete rengeteg fordulatot vesz, Chani karrierjét még mindig AZ A bizonyos portré határozza meg, Gabe pedig szintén sokat megélt. Chani PR csapata felveti, hogy mi lenne ha újra elkészítenék az interjút. Szerintem nagyon izgalmasnak hangzik a fülszöveg, emiatt is vártam, hogy elolvassam. 

Vajon ugyanazt érezték mindketten az együtt töltött hétvége alatt? 10 év elteltével milyen érzelmeket váltanak ki egymásból? Létezik második esély?


A cselekmény alapvetően két szálon játszódik, részletesen megismerhetjük a 10 évvel ezelőtti illetve a mostani eseményeket napokra bontva, plusz blogbejegyzésekkel illetve kis illusztrációval feldobva a nagyobb részek elején. Szerintem ez a megoldás nagyon jót tett a kötetnek és még jobban megismerhetjük az eseményeket, sokkal jobb így mintha a 10 évvel ezelőtti részek csak röviden összefoglalva lettek volna.😊 


Na de a karakterek…egyikük sem tudott olyan közel kerülni hozzám, kimondottan sem ellenszenvet sem rokonszenvet nem váltottak ki belőlem, valószínűleg ennek köszönhető, hogy lassabban haladtam. Gabe nem lesz számomra egy könyves álompasi, igazából tényleg nem váltott ki belőlem semmi extra érzelmet. 

Chani sem mozgatott meg kimondottan, abszolút semleges karakter volt számomra és így, hogy egyik karakter sem fogott meg nem olvastam minden szabad percemben.   


Még kiemelném, hogy ugyan ez egy romantikus kötet és a borító alapján egy limonádét várnánk, számos fontos témát is érint, különösen a sztárokat/celebeket érintve. Ide tartozik a szigorú diéta/edzés illetve egyéb változások egy-egy szerep kedvéért,  az, hogy mennyi nem elfogadóak, gondolok itt az Olliet érintő dolgokra illetve, hogy az ember tényleg egyszer fent, egyszer lent van. Ha fent van imádják,ha lent akkor pedig még belerúgnak egyet. Tipikus Hollywood és ezt Gabe keményen tapasztalta. 


Összességében nem egy rossz könyv ez, de számomra semmi nem emelte ki a többi közül. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése