2019. január 29., kedd

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak - Könyvajánló/ Matt Haig: A boy called Christmas - Review



🇭🇺HUNGARIAN VERSION - SCROLL DOWN FOR ENGLISH🇭🇺

Sziasztok! 
Először is sajnálom,hogy a legutóbbi vasárnapi motiváció elmaradt, teljesen elvesztem a napokban és azt sem tudtam hol áll a fejem. Még mindig próbálok hozzászokni,hogy ennyi új dolog van és ez a hetem különösen zsúfolt,de most igyekeztem előre készülni. Ennyit is a mentegetőzésről, ugorjunk a könyvre. 

Amit először megemlítenék az a borító. Nagyon gyönyörű és tényleg ha ránézek egyből karácsonyi hangulat áraszt el. 
A másik pedig a kis illuszrációk/firkák. Szuperül feldobták a könyvet és még szebbé, még megmeghatóbbá varázsolták a történetet. 

A történet úgy indul,hogy a 11 éves kis Nikolas édesapjával él,akit megkeresnek egy ajánlattal,hogy menjen Északra és keresse meg Koboldfalvát, természetesen szép kis összegért cserébe. Nikolas nem akarja elengedni édesapját, nem akar egyedül maradni és kéri az édesapját,hogy ne hagyja az undok Karola nénire. De tudjuk...a pénz beszél. 
Karola néni nem egy főszereplő, nem is egy olyan fontos része a történetnek,de akkor is annyira felidegesített,hogy legszívesebben lerúgtam volna a fejét a helyéről. Annyira gyűlölöm az ilyen megkeseredett vén szipirtyókat,akik csóró kis életének egyetlen fénypontja,ha mások életét megkeseríthetik és álmait összetörhetik. Szörnyű. Karola néni kiállhatatlan viselkedését megelégelve Nikolas apja keresésére indult. 
A hosszú úton két társa is van, Villám, a szarvas és Mika, az egér. Mindketten nagyon aranyosak voltak,de Villámot egyenesen imádtam, jó humorral megáldott jószág. 
Az út nagyon hosszú és kimerítő volt, de végig kitartottak, nem adták fel és végül elérték Koboldfalvát. Fontos lecke mindenki számára. 


Ha elég kitartóan megy az ember hegynek felfelé, akkor előbb-utóbb eléri a csúcsot. Ez alól nincs kivétel. Akármilyen magas is legyen egy hegy, biztos, hogy van csúcsa. Még ha egy egész napba és éjszakába telik is, egyszer felérünk, csak vigyázni kell, el ne felejtsük útközben, hová indultunk. 

A történet folytatásában kicsit megismerjük Koboldfalvát és azt is megtudjuk,hogy Durmika eltűnt és nem is csak szimplán eltűnt,hanem elrabolták a vadászok. Nikolas Durmika keresésére indult és miután megtalálta visszavitte Koboldfalvára,ahol ezután bizalmukba fogadták és megengedték,hogy ott lakjon velük és a közösség vezetője lett. A másik kedvencem a úhajtósóhajtós varázslat, borzasztóan aranyos és tanulságos. Minden korosztálynak tökéletes kis karácsonyi olvasmány lehet. 


– Az óhajtósóhajtás egyfajta varázslás. És a rénszarvasoknál is működik, ha óhajtósóhajtanak. 
– És hogyan működik? 
– Összegyűjti az összes jót, ami benned van, és még jobban megerősíti. Varázserővel ruházza fel. Ha valami jót kívánsz, a varázslat működésbe lép. Rettentő unalmas varázslat, ha engem kérdezel. Jónak lenni ugyanis iszonyú unalmas.
Kobolfalván úgy tartják,hogy mindenki addig öregedik,amíg meg nem találja,hogy mire is hivatott. 

Azt hozzá kell tennem,hogy alapvetően egy jóval könnyedebb történetre számítottam,de a végére pozitívan csalódtam. Kisebb gyerekek számára egy nagyon aranyos történet a Mikulásról és a Karácsonyról, de a kicsit nagyobb gyerekek,felnőttek számára sok érdekes gondolatot rejt a kitartásról, a harcról az igazságtalanság ellen,de legfőképpen a hitről és a kitartásról. Ha kellően hiszünk valamiben és kitartunk mellette bármit elérhetünk. 
Egyszerűen hihetetlen,hogy milyen szép és megható ez a történet és sokkal több van benne,mint azt gondolnánk. 

Zárásként engedjétek,hogy megosszam néhány kedvenc gondolatomat a könyvből. 


- Hogy láss - kezdte halkan -,ahhoz előbb hinned kell. Igazán hinned. Ez a koboldok első szabálya. Nem láthatsz olyasvalamit, amiben nem hiszel.  Most pedig gyerünk, próbáld ki! Lássuk, képes vagy-e meglátni azt, amit oly soká kerestél, és most itt van az orrod előtt. 
A következő idézet pedig nagy igazságokat ír le. Legyünk hálásak mindenért, amink van,mert sok embernek még annyi sem adatik meg,mint nekünk. 
- Nem! - tiltakozott. - Nincs igazad. Az egész világ, legalábbis a mi világunk, az embereké, tele van szörnyű dolgokkal. Mindenhol nyomorúság, mohóság, meg szomorúság, éhség, durvaság, ahová csak nézel. És van egy csomó gyerek, aki soha nem kap ajándékot, és szerencsésnek érezheti magát, ha egyáltalán néhány kanál gombaleves jut neki vacsorára. Nincsenek játékaik, és minden este éhesen fekszenek le. Aztán vannak, akiknek még szüleik sincsenek, és rettenes felnőttek vigyáznak rájuk, mint például Karola néni. Egy ilyen világban pedig könnyen lesz rossz ember valakiből. Úgyhogy ha valaki még így is jó, az már önmagában is csoda! Ami reménnyel tölti el az embert. Márpedig a remény a legszebb dolog ezen a világon. 
Egy varázslatos történet kellő humorral és mondanivalóval vegyítve.
Remélem minél hamarabb olvashatom a következő részt,mert nagyon megtetszett a történet és az író stílusa. 


🇬🇧ENGLISH VERSION🇬🇧

Hey guys! My very first review in English is here. And I'm sorry for not posting the last Sunday motivation, but I'm a bit lost with everything now. Now I'm trying to work in advance. 
Today's book is A boy called Christmas from Matt Haig. 

First I have to say that this cover is gorgeous, it makes me feel like it's Christmas again. The illustrations/sketches makes the story even more adorable. 

Our main character is a 11 years old boy named Nikolas, who lives with his father, who was offered a "job", so he left on a quest to find proof elves exist, leaving him with his atrocious aunt that treats him like garbage. Nikolas got fed up with her behavior so soon he went after his dad joined by his little mouse friend. Soon they run into a reindeer that is hurt and after fixing him up the reindeer joins their journey. He was so fun, I loved him so much. I don't know If I ever loved an animal this much in a book. 
Soon we discovered a little more about the elves and their magic, but we also got to know that one of them got missing. Well he was kidnapped, by the hunters. Nikolas took off to find him and soon he got back with him. The elves finally took him into their community. 

I have to say it turned out to be much more than I expected. Sometimes I teared up, sometimes I laughed so it definitely managed to get into my heart. I thought it's gonna be an easy christmasy read ( in January, never mind...), but it was packed with precious thought about fighting for the truth, about believing, and perseverance. If you truly believe in something you will achieve your goals and get what you want. You just have to believe it and fight for it. You will get there. And be satisfied with what you have, some people don't even have dinner and they go to bed starving so be happy with what you got. 

If you're looking for a magical story filled with humor, but also glorious thought about life than I definitely recommend this series. 
I think it's a perfect choice for all age, everyone can find something in this story and I hope I can get the second book very soon. 

Please if you have any feedback let me know. I never wrote longer reviews, but I hope you'll like it. 


To see something, you have to believe in it. Really believe it. That’s the first elf rule. You can’t see something you don’t believe in.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése