2019. november 25., hétfő

Legutóbbi olvasmányaim - A sivatag hercegnője/Esővágy

A mai bejegyzés kicsit rendhagyó, mert 2 könyvről is olvashatjátok a rövid véleményemet, remélem így is tetszeni fog!:)

Köszönöm a recenziós példányokat a Könyvmolyképző Kiadónak! 


Fülszöveg:
Bagdad, ​hastáncosok, fűszeres illatok, földet-eget megmozgató szerelmek világa!
A kislány Zubeida élete csupa kaland, amíg a bagdadi bazársoron lakik. De a gondtalan napok véget érnek, amikor az apja tartozása miatt eladják őt a mara házba, ahol hastáncosokat nevelnek.
Nem elég szépnek lenni, a tehetség is kell, hogy átvészelje a nehézségeket. Egy nap szemet vet rá a síita főimám, de Zubeida retteg a férfitől.
A sors közbeszól, és Bagdadban árvíz támad.
Zubeida éppen csak megmenekül, és egy titokzatos, jóképű férfival kell átvészelnie napokat egy szigeten.
Vajon az-Zahir mit érez iránta?
Tudja szeretni szívből, szenvedélyesen, vagy csak tárgyként kezeli?
Miért hagyja őt faképnél? Találkoznak még valaha?
És mit tehet Zubeida, amikor újra felbukkan a gyűlöletes imám, és magának követeli őt?
Zubeida a szerelem szabadságáért küzd egy olyan világban, ahol a nőknek kevés joguk van választani és ellentmondani.
Lebilincselő hitelességgel és gazdag szókinccsel megalkotott, letehetetlen történet.
Titkos vágy, tilalmak és szenvedély. Repülj vissza és merülj el az Ezeregy éjszaka meséinek magával ragadó világában!

Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője

Először a gyönyörű borító fogott meg, majd a fülszöveg elolvasása után vettem biztosra, hogy nekem ezt el kell olvasnom. 
A sivatag hercegnője kicsit meglepett, mert nem ilyen jellegű történetre számítottam. Gyönyörű leírásokkal teli mese volt ez, nemcsak egy szimpla regény. Abszolút magam előtt láttam Bagdad utcáit, az árusokat és az helyszínt. Az arab kultúra egyedisége mindig is vonzó volt számomra. Hastáncosok, csodás ékszerek ( amiket fel nem vennék, de rajtuk jól néznek ki), az ételek és az egész kultúra nagyon különleges. Volt szerencsém arab országban járni, de az már egy elturistásodott, felhőkarcolókkal teli város volt, de mégis szívesen megnéznék egy ilyen kicsit autentikusabb, hastáncosokkal teli városkát. Bevallom én szeretem az olyan történeteket, amelyekben a lányok papuccsá válnak és csak a szerelmük lebeg a szemük előtt, semmi más és mindent eldobnának értük. Én az ilyeneket sajnos nem tudom megérteni, persze tudom, hogy ebben a térségben ez a normális és elfogadott viselkedés. Ennél már csak a papucs férfiak tudnak kikészíteni, de azok nagyon. Rá kellett jönnöm, hogy ugyan érdekel ez a kultúra és szívesen olvasok róla, de nem szerelmi történeteket, mert azoktól kikészülök. De ezt leszámítva egy nagyon tudatosan felépített történetet kaptunk, látszott, hogy a szerző utánajárt a dolgoknak, hogy minél hitelesebb cselekményt és világot tudjon nekünk lefesteni.
Szóval főhősünk, Zubeida szemszögéből ismertük meg a cselekményt, aki a bazársoron élt a családjával. Apja nyugodt,megfontolt embernek tűnt, de kiderült, hogy nem veti meg a szerencsejátékokat és a fogadásokat. Az egyik ilyen fogadás rosszul sült el és Zubeida a mara házba került, ahol kezdetben nem találta a helyét. Hamarosan megismerkedett egy lánnyal, aki egy nagyon különleges történetet mesélt el neki, Ahogy teltek az évek Zubeida igazi nővé cseperedett, szerette a zenét, a táncot, gyönyörű alakja volt, nem is csoda, hogy a síita főimám szemet vetett rá, ám Zubeida nem akart érdekből házasodni, ő szerelmet szeretett volna. Nem sokkal később találkozik a kalifa fiával, akivel igazi perzselő szerelem ébred köztük. A románcukat éveken keresztül követjük, a tűz néha kicsit kialszik, néha újra feléled, de végül beteljesedik. 
Ugyan Zubeidát sok viszontagság érte, elvesztette otthonát, a családjával is megromlott a kapcsolata, de saját erejéből felállt, kitartott és egy olyan életet épített magának, amelyre bárki büszke lehetne. Zubeida története igazi motiváló mese, amit bátran ajánlok az arab kultúra kedvelőinek és azoknak, akik érdeklődnek iránta. 










Fülszöveg: 


Exkluzív válogatás On Sai novelláiból 

Bölcsesség, derű, kínzó önvizsgálat, rakoncátlan, pajkos humor, hatalmas vállalás. 
On Sai világokat alkot számunkra, hogy megkönnyítse létünket a teremtett világban, és hogy ablakokat nyisson világainkra, ajtókat belső útjainkhoz. 
Hol képet kapsz, hol gondolatbonbont, nyugtalanító kérdést; 
hol egy üde ötletet, felszabadító élcet. 
Tizenhárom történet, tizenhárom feledhetetlen élmény, mely elkísér! 
Boldogan nyújtjuk át számodra, Kedves Olvasó. 


On Sai: Esővágy

Életem első novelláskötete volt, de biztos nem az utolsó. Tökéletes választás, amikor nagyon elfoglaltak vagyunk és nem szeretnénk egy nagyobb volumenű történetbe kezdeni, de mégis szeretnék olvasni valamit. Muszáj megemlítenem a kivitelezést, minden novella elején egy gyönyörű, történethez illő illusztráció kapott helyet, emiatt nem csak a történet, de a szépsége miatt is érdemes forgatni. On Sai műveit és humorát eddig is kedveltem és most sem csalódtam. Időhiány miatt első körben 5 novellát választottam ki random a kötetből és ezeket olvastam el (a vonaton:D). Az 5 novella: Scar első bálja, A mágia ára, Sose szólj be a varázslónak!, Nyolc négyzetméter a világ, Esővágy. Az első hármat imádtam, az utolsó kettő vicces volt, de kevésbé tudtam hova tenni. A legnagyobb kedvencem a Sose szólj be a varázslónak! lett. Egy olvajlányt a herceg testvére, Wox  gyíkká változtatott, Alder pedig összetalálkozott a gyíkocskával és jó barátokká váltak. Először barátokká… Ez egy kicsit hosszabb volt, mint a többi és ebből a történetből olvastam volna még az tuti. Scar első báljával meghozta a kedvem a Szivárgó sötétség sorozat elolvasásához is. Az utolsó kettő kicsit fura volt, Szenzi a perverz fürdőkád és valami teremtős dolog. Tudom, hogy On Sai nem a szokványos témaválasztásairól híres, de ezek kicsit megleptek. Ezért is tök jók az ilyen novelláskötetek, megismerhetjük egy kicsit az adott író/írónő stílusát és a műveinek egy részletét, így el tudjuk dönteni, hogy belevágjunk-e a teljes történetbe.
Biztos, hogy a most kimaradt novellákat is be fogom pótolni, és további novellásköteteket is a kezembe fogok venni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése