2023. március 28., kedd

Kevin Horsley: Emlékezz mindenre - Könyvajánló

 Sziasztok! A mai bejegyzésemben az Emlékezz mindenre című könyvre hívnám fel a figyelmeteket, számomra nagyon hasznos és elgondolkodtató volt. 

Köszönöm az Édesvíz kiadónak a könyvet! 

Éreztétek már azt, egy hogy zh-ra szépen felkészültök, megírjátok, majd vizsgaidőszakban olyan, mintha most látnátok először az egész anyagot? Vagy egy 5-ös vizsga után 1 héttel már azt sem tudjátok miről szólt a tárgy? De az a helyzet tuti nem ismeretlen, amikor dolgozat/zh/vizsga/bármi közben eszetekbe jut, hogy milyen színnel emeltétek ki, hol van az oldalon, de az pont nem, hogy mi volt odaírva? Ha akár csak az egyik helyzet ismerős számodra, akkor ajánlom, hogy lapozz bele ebbe a könyvbe. 

Az író nagyon közvetlen stílusban írta le tippjeit, hogy hogyan tudnánk mi, hétköznapi emberek fejleszteni a memóriánkat és ténylegesen emlékezni a megtanultakra, ahelyett, hogy a vizsga után ki is szállna a fejünkből, gyorsabban, mint ahogy kilépnénk az egyetemről. Abszolút olyan volt, mintha egy barátommal beszélgettem volna és tanácsokat adott volna, nem kioktató stílusban, nem ilyen csináld ezt meg azt típusú könyv volt. Gördülékeny volt, gyorsan lehetett vele haladni, de érdemes megállni és elgondolkodni, gyakorolni az egyes módszereket.

Többféle módszert is bemutat, mindegyiknek az az alapkoncepciója, hogy a képzeletünket, kreativitásunkat használjuk és valamilyen dologhoz kössük az információt, de ezt több megközelítésben is megtehetjük és ezt nagy információhalmazra is tudjuk alkalmazni. 

Tetszettek a gyakorló feladatok is a fejezetek közben, tényleg hasznosak voltak és egy teljesen más megközelítés, mint amit én alkalmaztam volna. Sokszor ezért jó másokkal megbeszélni egy feladat megoldását, hiszen mindenki máshogy közelíti meg a témát. 

Mindenképpen szerettem volna a tavasz vizsgaidőszak előtt elolvasni, hogy alkalmazni tudjam. Nyilván mindenki annyit alkalmaz belőle, amennyit tud, én sem tudok mindent ezeknél a tárgyaknál, de lesznek olyan módszerek, amiket kipróbálok. 

Rövid, olvasmányos, de ugyanakkor szerintem hasznos és elgondolkodtató könyv, amelyet különösen ajánlok egyetemistáknak, érettségire készülőknek és mindenkinek, aki úgy érzi, hogy újra és újra meg kell tanulnia ugyanazt.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése