2024. június 27., csütörtök

Szabó Krisztina: Ezüsterdő

 Sziasztok! A mai bejegyzésben Szabó Krisztina Ezüsterdő című fantasy történetéről írnék nektek, amely a Könyvmolyképző kiadó Olvass hazait kezdeményezése jóvoltából került hozzám, amiért nagyon hálás vagyok! 


Fülszöveg: 

Egymásba ​szerethet a farkas és a vadász?

A mágikus képességekkel bíró Grosvenor-ház a kezdetektől fogva védelmezi az Ezüstvidéket és a környező országokat a farkas alakváltóktól. Ám az egykor nagy hatalmú családból napjainkra csupán ketten maradtak: Calluna és a nagymamája. Nem sokat tehetnek az ifjú Faelan király ellen, aki a trónra kerülését követően merész hódító hadjáratba kezdett. A farkasok jelentette fenyegetés nőttön-nő.

Amikor a farkaskirály házassági szövetséget ajánl, Calluna az otthona és a szerettei védelmében kénytelen igent mondani. Előítéletekkel felvértezve száll le a repülőről a Lykon Birodalomban. Csakhogy Faelan egészen másnak bizonyul, mint hitte, és egyre nehezebb összeegyeztetni a kegyetlen uralkodó képét azzal a férfival, akit megismer.

Ráadásul nem elég, hogy vonzalom ébred benne az ellensége iránt, megdöbbentő családi titokra is bukkan Lykaiában. Mégis mi köze az ősének a farkasokhoz? És mi az a különös mágia, ami összeköti őt Faelannel?

Calluna kénytelen helytállni a veszedelmekkel teli, ellenséges udvarban, és fényt deríteni az igazságra, mielőtt minden, amit szeret, menthetetlenül odavész.

Merülj el ebben a szerelemmel, titkokkal és mágiával teli modern mesében!

Rendeld meg ITT. Élfestett kiadásban is elérhető.



Szabó Krisztina neve nem volt ismeretlen számomra, hiszen számos sikerkönyvet fordított illetve az első könyve, az Ellopott kívánság is felkeltette az érdeklődésem, ami az Ezüsterdő után biztosan sorra fog kerülni. Aki ismer, az tudja hogy nagyon szeretem az Aladdint, sőt a kedvenc mesém, úgyhogy minden ilyen retelling jöhet. Az elmúlt években a retellingek fénykorukat élik, rengeteg jelenik meg különböző mesékről vagy akár mitológiai témában. Én is olvasta már jó párat, úgyhogy mondhatom, hogy az Ezüsterdő kiemelkedik ezek közül. Ugyan csak alapjaiban épít a Piroska és a farkas történetére, utána egy igazán egyedi történetet kapunk. 

A főszereplőnk Calluna, a Grosvenor-ház utolsó leszármazottja, aki mágikus képességeit az Ezüsterdőből meríti és legfőbb feladata megvédeni az erdőt illetve a környéket a farkas alakváltóktól, akiket ősellenségének tekint. A szüleit elvesztette, a családjából már csak a nagymamája maradt illetve egy kedves barátnője Yvonne, aki a növények és gyógynövények szakértője, kimondottan érdekes volt olvasni az ő részeit is. De visszatérve Callunára, én nagyon szerettem az ő karakterét. Bátor, talpraesett és nem riad vissza semmitől, hogy megvédje a szeretetteit és az erdőt, az erejének forrását. Kitartó és nem adja fel, amíg nem viszi véghez, azt amit kitalált.  Így amikor Faelan, a farkaskirály házasságot ajánl a védelem és biztonság érdekében, kénytelen elfogadni, még akkor is, ha úgy érzi, hogy eladta a lelkét az ördögnek. 

Faelan fiatalon került a trónra szülei elvesztése után, így a közös tragikus múlt össze is köti a szereplőinket. Faelant sokan könyörtelen uralkodóként ismerik, hiszen mégis egy farkas, de a szíve a helyén van, főleg ha elrabolja az Ezüstvidék uralkodója. Callunát is meglepetésként érte, hogy Faelan igazából egy vajszívű férfi, csak kellett valaki, aki kicsit meglágyította. Tetszett, hogy a farkaskirály igazából milyen törődő és figyelmes. 

Az elején eléggé enemies to lovers történet, de hálistennek nincs túlbonyolítva és túlkomplikálva kettejük kapcsolata, szépen épül, ahogy egyre inkább megismerik egymást és feloldódnak egymás közelében és rájönnek, hogy a sorsuk igazából sokkal jobban összefonódik, mint gondolnák. A Callunát első éjszaka érő atrocitások csak még jobban megalapozzák ezt, hiszen az uralkodónőt és jövendőbeli királynét nem fogadja mindenki tárt karokkal. 

Maga a történet szerintem izgalmas volt, több kisebb szálból tevődött össze, kezdve a birodalmon belüli összeesküvésekkel, a Faelan testvérét övező rejtéllyel egészen Calluna őseinek történetéig. Mindegyiket kidolgozta az írónő és megoldásra kerültek a történet végére, bár talán az ősök történetéről még egy picit olvastam volna. Az elején picit fura volt megszokni, hogy modern elemekkel tarkította az írónő a történetet, megjelentek a telefonok, autók, fancy berendezések, igazából már csak az Iphone 15 Pro és a PAX gardrób említését hiányoltam. Na jó, komolyabbra véve a szót szerintem ez is különlegessé teszi a történetet, hogy tényleg ennyire mai elemek jelennek meg és egyszerre fura és vicces elképzelni Faelant egy telefonnal a kezébe utasításokat adni valami nagy fekete terepjáróból. 

A végére eléggé felpörögtek az események, az utolsó 80-90 oldalt szerintem pislogás nélkül olvastam el, nagyon izgalmas volt és csak kapkodtam a fejem, na meg persze szurkoltam, hogy minden jól alakuljon. Egy filmben is el tudnám képzelni ezeket a jeleneteket, szerintem nagyot ütne látványként is. 

Na és az epilógus??!! Hát imádtaaam, elképesztően cuki lett és olyan jó volt olvasni a boldogságukról és a jövőjükről. Nekem az is pozitív, hogy egy részes a történet, nincs túlhúzva és összecsapva sem volt, pont tökéletes volt az egész, úgyhogy aki nem szereti a 100 részes sorozatokat mindenképp adjon egy esélyt ennek a történetnek. Szabó Krisztina üde színfolt a magyar fantasy irodalomban, remélem még több fantasyt olvashatunk tőle, én pedig mindenképpen sorra kerítem az Ellopott kívánságot.:)