2020. július 10., péntek

Elizabeth Lim: Fénytörések - Könyvajánló


Fülszöveg: 
Mi ​lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?
Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül… 
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet. 
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal. 
Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot – és saját magát –, mielőtt még túl késő lenne?

Sziasztok! A mai bejegyzésem témája a Sorsfordító történetek első kötete, a Fénytörések lenne. Biztosan sokan ismeritek Mulan történetét, de mi történik akkor, ha egy kis csavar kerül a történetbe? 
Először a gyönyörű borító keltette fel a figyelmem, minden eleme olvasás során nyer értelmet, hogy pontosan miért került oda és mit jelképez, de mindegyiknek fontos jelentése van a történetre nézve. Imádom, amikor egy borító nemcsak szép, de a történet szempontjából is fontos. A piros színű élfestés mellett sem mehetek el szó nélkül, a könyv magában is egy különlegesség a polcomon. 
Mindig is szerettem Mulan karakterét, kicsiként is lenyűgözött, hogy szembe mert menni a hagyományokkal és a társadalmi normákkal, hogy megmutassa, hogy egy nőből is lehet badass katona. Imádom az erős, talpraesett, bátor női karaktereket, akik mindent megtesznek a szeretteikért és a saját elveik mellett mindig kiállnak. Mulan pedig tökéletesen megtestesítette ezt a karaktert, az eredeti verzióban és az újragondolt verzióban is. Ha a kedvenc Disney karaktereimet kérdezné valaki, Mulan mindenképpen az első helyen állna, Jázminnal együtt, akit szintén hasonlóan erős, bátor és feminista karakternek tartok, úgy gondolom, hogy ők tényleg megérdemlik, hogy példaképpé váljanak a gyerekek szemében, hiszen mindketten fontos értékeket képviselnek. A feminizmushoz visszatérve, számomra a feminizmus az egyenjogúságot jelképezi, nem pedig a férfiak elnyomását, csak, hogy ne érje szó a ház elejét, amikor feminizmusról esik szó. 
A történet eleje ugyanúgy kezdődik, mind az eredeti mű, Kína katonákat toboroz, Mulan édesapját is behívják, de gyenge egészségügyi állapota az egész családnak aggodalomra ad okot, Mulan pedig eldönti, hogy édesapja helyett ő fog katonának állni és a császár seregében harcolni, méghozzá egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. A csatában Mulan és társai próbálnak helytállni kisebb-nagyobb sikerrel, míg Mulannak egy ötlete támad, amivel győzelemre viheti a csapatot. Ám Shan-Yu megtámadja a lányt, Shang, mint egy igazi kapitány megpróbálja megvédeni katonáját és ő szenvedi el a kardcsapást. Kínkeserves úton jutnak vissza a táborba, a kapitány pedig egyre rosszabb állapotba kerül, félő, hogy a másnap reggelt sem éli meg. Az éjszaka során Mulan vigyáz rá, akinek furcsa látomása lesz, mely Kína alvilágába, Diyuba kalauzolja. Mindenkinek el kell tölteni egy kis időt Diyuban, itt dől el, hogy a Mennybe kerülnek vagy esetleg hosszú, kínkeserves élet vár rájuk Diyuban. Diyu nagyon érdekes helyszín, tele van démonokkal, amelyek nem kímélik az odatévedő lelkeket. Shang azt az utasítást kapta, hogy mentse meg Shang lelkét reggelig, vagy a kapitány meghal. De ez a feladat nem is olyan egyszerű, az alvilág ura, Yama király nem könnyíti meg hősünk dolgát, aki Shang örzőjével, egy hatalmas elefánttal ShiShivel vág neki a feladatnak.
Itt kezdődnek az izgalmak és engem ennél a pontnál szippantott be teljesen a történet, 2 nap alatt be is fejeztem ezután. Nem akarom lelőni a cselekmény további részét, de ha szeretitek a kalandos, fordulatos történeteket, akkor mindenképp ajánlom nektek, nem fogjátok tudni letenni. Nemcsak izgalmas, de tanulságos is, megtanít szembenézni önmagunkkal és felismerni a saját hibáinkat, tényleg úgy gondolom, hogy ez a legtanulságosabb és az egyik legértékesebb Disney mese. 
A karaktereket imádtam, mind Mulant, mind Shangot, a két főszereplőnket. Mindkettejük hű maradt az eredeti Disney verzióban megismert karakterekhez, de mégis egy új oldalukról ismerhettük meg őket, kicsit a mélyebb rétegeket és a gyengeségeiket leplezte le előttünk az írónő. Emiatt is tartom egy hihetetlen jó történetnek, nem fanfiction benyomását kelti, hanem az eredeti mese,kicsit mélyebb és újragondolt verziója, nyilván a retelling megnevezés is erre utal, de azért vannak olyan retellingek, amelyek inkább wattpadra illő fanfictionök. A másik nagy kedvencem ShiShi volt, az oroszlán, imádtam, nagyon cuki volt. 
Összefoglalva mindent imádtam és ajánlom mindenkinek, aki nem riad vissza az újragondolt történetektől ls kedveli az izgalmas, fordulatos, tanulságos történeket, és persze a csodás borítókat.;)

Köszönöm a recenziós példányt a Menő Könyveknek! 

2 megjegyzés:

  1. Szuper értékelést írtál! Eddig nem volt tervben a könyv elolvasása, de most komolyan elgondolkoztam rajta, hogy be kéne szerezni:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Én nagyon ajánlom, nekem kellemes meglepetés volt, sokkal jobban tetszett mint vártam:D

      Törlés