2024. május 8., szerda

Alix E. Harrow: A Starling- ház - Könyvajánló és nyereményjáték

 Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre!

A Tízezer ​ajtó után Alix E. Harrow írónő újabb regénnyel örvendeztetett meg minket, melyet az Agave Kiadó gondozásában olvashatunk magyarul. A Starling-házban egy álmos és hátborzongató kisvárosban, a nevével igencsak kontrasztos Edenben járunk, melyet két épület határoz meg: a Gravely Szénerőmű, illetve a Starlingok rezidenciája. Utóbbi sokkal inkább hasonlít kísértetházra, mint lakóépületre, még annak ellenére is, hogy (elvileg) van állandó lakója.

Tarts velünk a turnén, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a regényről. A turné végén pedig majd egy szerencsés nyertes velünk együtt borzonghat.



Fülszöveg:

Néha ​egy olyan házról álmodom, amit még soha nem láttam…

Opalról sok mindent el lehet mondani – árván maradt, kibukott a középiskolából, főállásban űzi a cinizmust, részmunkaidőben pénztáros –, de az számára a legfontosabb, hogy jobb életet teremtsen az öccsének, Jaspernek. Egy olyat, ami mindkettejüket kijuttatja Edenből. Ez a Kentucky államban található kisváros két dologról híres: a balszerencséjéről és E. Starlingról, Az Alvidék tizenkilencedik századi írójáról, akinek több mint száz éve nyoma veszett.

A remeteként élt író semmi mást nem hagyott maga után, csak baljós pletykákat és az otthonát. Mindenki úgy gondolja, legjobb tudomást sem venni a hátborzongató házról és annak emberkerülő örököséről, Arthurról. Vagy majdnem mindenki.

Félnem kellene, de álmomban nem tétovázom.

Opal gyerekkora óta Az Alvidék megszállottja. Amikor esélye nyílik belépni a Starling-házba – és pénzt szerezni az öccse jövőjének megalapozásához –, nem tud ellenállni a kísértésnek.

Ám gonosz erők egyre mélyebbre ásnak a Starling-ház eltemetett titkaiban, és Arthur rémálmai túlságosan valóságossá válnak. Miközben Eden a saját szellemei között fulladozik, Opal rádöbben arra, hogy végre talán lesz oka a városban maradni.

Álmomban otthon vagyok.

És most harcolnia kell.

Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre.



Először muszáj pár szót ejtenem erről a csodás borítóról, nagyon örültem, hogy átvette a kiadó az eredeti borítót, mert tökéletesen visszaadja a hangulatát és a színek is olyan jól működnek együtt szerintem. 

Na de térjünk is a történetre, A Starling-ház egy gótikus, sötét hangulatú fantasy, amelyekhez mostanában előszeretettel nyúlok, pedig korábban valahogy nem vonzottak. Idén pedig már több ilyen került a kezembe és abszolút nem bánom. Egyébként ez volt az első könyvem az írónőtől, de ezután érdeklődve fogom figyelni a következő könyveit, mert A Starling-ház atmoszférája teljesen beszippantott. 
A történet Edenben játszódik, amely ahogy a fülszöveg is írja két dologról híres, az egyik E. vagyis Eleanor Starling, akinek a tollából származik az Alvidék, Opal kedvenc műve. Eleanor valaha a Starling-ház örzője volt, a történetéről sok verzió kering, amelyek a könyvben is szerepet kapnak és a végére áll össze az igazság. A ház örzői mindig Starlingoknak nevezik magukat, annak ellenére, hogy nincsenek rokoni kapcsolatban, mert mindig a ház választja az örzőit. Általában a házról álmodnak azok, akiket kiválaszt magának és szépen beköltöznek, hogy legyőzzék az előkerülő szörnyeket. 

A főszereplőnk Opal, huszonéves lány, aki egyedül nevelgeti öccsét, Jaspert és kész minden áldozatot meghozni azért, hogy legalább őt kijuttassa Edenből a szebb jövő reményében. Egy motelben laknak, a kisboltban dolgozik és nem riad vissza semmitől, ami egy kis plusz pénzt jelent számukra, amit félretehet Jasper tandíjára. Opal karakterét én nagyon bírtam, annyira sokat nevettem a gondolatain, de emelett egy nagyon bátor, elkötelezett lány, aki ugyan nem mindig hozza a legjobb döntéseket, de a szíve a helyén van és igyekszik. 

Már épp rákenném a zárra a vérem, mintha valami ősi pogány szertartás szerint meg akarnám áldani a házat, amikor lépteket hallok a hátam mögötti lépcső felől. Kiejtem a seprűt a kezemből, és hátrafordulok. Arthur Starling ismét azt a szokását gyakorolja, hogy pont akkor bukkan fel, amikor valami felettébb kínosat teszek.

A másik főszereplőnk Arthur, egy fiatal srác, aki a ház jelenlegi örzője, elhatározza, hogy ő lesz az utolsó örző és nem engedi, hogy valaki még egyszer ebbe a helyzetbe kerüljön. Opal törekvéseinek nem tud ellenállni és felveszi a lányt takarítónak, pedig nem igazán lenne rá szüksége, de úgy érzi, hogy a lány közelében kell lennie. Arthurról olyan sok mindent nem tudunk meg, de ő is egy nagyon szimpatikus karakter, szintén nem hibátlan, de igyekszik az aktuális helyzete alapján a legjobbat tenni. Kettejük viszonya szépen lassan alakulgat, igazi slow burn minden téren, de egymás társaságában sokat fejlődtek,  Nem a pörgős eseményeken van a hangsúly, hanem a háttérsztorikon és a részleteken. 


Az elején izgalmasan indult, nagyon lekötött és sokat nevettem, próbáltam összerakni a dolgokat, de a regény közepére kicsit lelassult a történet és nem nagyon történt előrelépés, de a végére ismét izgalmassá vált sok szempontból a történet, úgyhogy emiatt kicsit levon az élményből, mert a közepével nehezebben haladtam. Összességében engem nagyon megfogott ez a kicsit sötétebb hangulat és a Harrow által megteremtett különleges ház és a karakterek. Ha nem laposodott volna el akkor simán 5 csillag lett volna, így egy nagyon erős 4 csillag nekem. A gördülékeny írásmód szintén megfogott, úgyhogy jól lehetett vele haladni.:)


Nyereményjáték:

Játékunkban borzongjatok velünk együtt! Minden állomás könyvértékelésében elrejtettünk egy borzongató képet az egyik szó alatt. A feladatotok, hogy megtaláljátok ezt a fotót és megírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére, hogy mit láttok rajta.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04.23. Readinspo

04.24. Kelly és Lupi olvas

04.26. Milyen könyvet olvassak?

04.28. Utószó

04.30. Booktastic Boglinc

05.02. Könyv és más

05.04. KönyvParfé

05.06. Csak olvass!

05.08. This is my (book) universe

05.10. Spirit Bliss Sárga könyves út


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése