2020. március 14., szombat

Könyvvásárlás, könyvespolcom - FÜGGŐ VAGYOK?!

Sziasztok! A mai bejegyzés nem egy könyvajánló lesz, bár ezt a címből is kitaláltátok, hanem a könyvvásárlási szokásaimról illetve a könyvespolcomról lesz szó. Ezt a bejegyzést már bőven 1 hete elkezdtem, de amit írtam kitöröltem, mert becsúszott az Alexandra online raktárvásárából pár könyv, úgyhogy kénytelen vagyok újragondolni a témát. 

Múlt héten megelégeltem a káoszt, ami a könyvespolcomon uralkodott hetek hónapok óta és lepakoltam az összes könyvet, szépen letörölgettem és alaposan átnéztem a könyveimet. Az utóbbi években radikálisan megnőtt a könyveim száma, a könyvespolcom viszont sajnos nem nő ilyen ütemben, így néha szükség van arra, hogy néhány könyvtől megváljak, mert én nem szeretem, ha túl vannak zsúfolva a dolgok. Miután lepakoltam és elkezdtem nézegetni a könyveimet, néhányszor meglepődtem, hogy vajon mikor vettem ezt vagy azt a könyvet. Hasonlóan mint a ruháinknál, könnyen el szoktunk feledkezni a könyveinkről is, amik a polcok mélyén kallódnak. Ezért is fontos időről időre átnézni a ruhásszekrényünk mellett a könyvespolcunkat, sok rég elfeledett ruhadarab mellett, sok elfeledett könyvet felfedezünk és remélhetőleg el is olvassuk ezek után, illetve ha már nem kelti fel az érdeklődésünket meg tudunk válni tőle, eladni vagy esetleg elajándékozni. A legtöbb könyvemet én el szoktam adni, amik olyan állapotban vannak természetesen, de ha van olyan akkor az ismerősnek, barátnak is szívesen odaadom, az a lényeg, hogy ne foglalja nálam a helyet. 

Az Alexandrás raktárvásárok kapcsán sokakban felmerült, hogy sokan csak azért vásárolnak/rendelgetnek, mert olcsók a könyvek vagy majd eladja drágábban. Biztosan van az utóbbira is példa, de én is azért szoktam ilyenkor vásárolni, mert nyilvánvalóan olcsók a könyvek, de ez nem azt jelenti, hogy mindent is megveszek, mert olcsó. De ha valami felkelti az érdeklődésem azt igenis megveszem párszáz forintért, illetve olyan sorozatokat is beszereztem, amik szintén érdekelnek, de teljes áron nem venném meg őket. Gondoljunk arra is, hogy sokan nem tehetik meg, hogy havi x darab könyvet megvegyenek teljes áron, de mégis szeretnének olvasni, nekik ez tökéletes alkalom arra, hogy feltankoljanak. Ne süllyedjünk le arra a szintre, hogy azért is beszólunk, hogy valaki olcsón feltankol könyvekből. Örüljünk, hogy olvasnak az emberek. 
Viszont most én is megpróbálok leállni, illetve csak azokat a könyveket megvenni, amik tényleg érdekelnek és nagyon szeretném őket, amúgy haladni akarok a rengeteg olvasatlan könyvemmel. De engem is sokszor elcsábítanak az akciók. Különleges érzés a könyvesboltban felkapni egy könyvet, de én jobban preferálom az online rendelést és az azzal járó kedvezményeket, 3-4 könyv esetén már egy újabb könyvet megspórolhatunk. Jómagam főként a líra oldaláról szoktam rendelni és mindig boltban veszem át a könyveket.

Nézzük kicsit a könyvespolcomat és azt, hogy én mi alapján rendezem el a könyveket. 

Nagyon utálom, ha valami össze- vissza van feldobálva, ezért is szoktam szín szerint (világostól sötét) illetve méret szerint is rendezni, ez pedig megkívánja, hogy egy kiadó könyvei egymás mellett legyenek. 

Ezeken a polcokon KMK-s könyvek vannak, alul a fantasyk ill. vörös pöttyös könyvek, felül rubin pöttyös könyvek. Próbálom úgy elrendezni, hogy a világos borítóktól haladjunk a sötétek felé. 



Ezen a polcon a romantikus, könnyed olvasmányok kaptak helyet. 




A felső polc eredetileg csak Harry Potter könyveknek és ereklyéknek volt szentelve, de annyi könyvem lett, hogy muszáj volt más könyveket is pakolni, így egyéb kedvenc fantasy sorozatok is helyet kaptak pl. A tükörjáró sorozat és a Verity szörnyei duológia. Alatta Dream Válogatás könyvek és angol nyelvű olvasmányok. A 3. polc a Leiner Laura polcom. Alatta keménytáblás könyvek vannak illetve a kosárban néhány tankönyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése